Förskolan Friskus ligger i naturskön miljö på området Södra park i Vaggeryd. Barnen som går på Friskus är i åldrarna 1-6 år och idag (Hösten 2020) är det 21 barn i gruppen.

Fördelen med att ha en avdelning med 1-6 år är att de leker många tillsammans i samma lek oavsett ålder eller kön. Barnen respekterar och hjälper varandra i olika åldrar.

Föreningen bakom Friskus bildades 2005. I november samma år öppnade vi förskolan i den f.d. Scoutstugan i Vaggeryd. Läs mer om hur det hela startade.

Profil

Vi arbetar mycket med natur och miljö, bild, form, sång och musik samt värdegrund. Varje termin har vi ett tema som t.ex. sagor, hem & familj, vår omvärld/Grön Flagg och hur man är en bra kompis.

God mat

I Friskus kök lagar vår kock maten från grunden. Vi strävar efter att använda bra råvaror av hög kvalitet, gärna närproducerat och ekologiskt.

Avgifter

Eftersom vi är en förening betalar varje familj en liten medlemsavgift varje år. På Friskus gäller samma avgift som i den kommunala förskolan.

Så här kan en dag se ut på Friskus

Vi äter frukost vid klockan 8. Runt klockan 8.30 går vi ut och utforskat och upptäcker gården tillsammans. En del dagar delar vi in oss i mindre grupper och går till Kungaskogen, där hittar vi på olika aktiviteter som utgår från barnen intresse och nyfikenhet. Mycket av materialet vi har inomhus går även att ta med ut och på så vis bygger vi upp fler stationer utomhus där barnen får möjlighet att: skapa, undersöka, bygga mm. En dag i veckan går vi på promenader då vi ibland tar med maten, besöker andra lekplatser, går till biblioteket, skogen mm. 

Vi är ute till ca 11:30 och sedan går vi in och har samling.

Innan lunch har vi samling, vid samlingarna är vi uppdelat i två grupper. På så vis anpassar vi samlingarna efter barnens ålder, de kan vara uppdrag, sånger, sagor mm där barnen är delaktiga på olika vis. Varannan vecka har vi veckans värd samling, där två barn blir veckans värd och får ta med ugglan Ugglis hem. Ugglan Ugglis har en uppgift till barnet som handlar om känslor. Veckans värd får även hjälpa till att duka, välja önskemat och presentera maten framför de andra i gruppen. 

Klockan 12 äter vi lunch och efter vi ätit  sover de barn som behöver ute i vagnar och de andra har en vilostund, även här uppdelat i två grupper. Efter är det fritt för barnen att välja vad de vill göra. 

14:30 är det dags för mellanmål som vi äter inne eller utomhus. Resten av dagen är vi oftast utomhus tills barnen går hem. 

Vi arbetar på Friskus

Hanna Holm, rektor/förskollärare
Ola Ulrikanäs, förskollärare
Maria Ekdahl, barnskötare
Jonna Lauritzen, barnskötare
Owe Gräsman, kock
Christina Randow, lokalvårdare / frukostvärdinna
Lizzie Fransson, barnskötare

All personal i förskolan har tystnadsplikt och är anmälningsskyldiga enligt socialtjänstlagen 71§