När Friskus firade 10-årsjubileum den 27 september 2015 läste en av grundarna – Maria Ottosson – detta tal:

För mycket, mycket länge sedan… närmare bestämt elva år sedan fanns det fem lyckliga par, det var mammor och pappor som gick runt i Vaggeryd och längtade efter en egen förskola, med egna lärare, egen kokerska och en enastående utemiljö. Då var tiden inne och idén till en förskola befruktades, mitt ute under en höstpromenad, när regnet strömmade ner och trädens löv hade skiftat i de mest fantastiska färger. Det lilla fröet fick ligga och växa till sig under höstens månader.

Fröet blev snart något som liknade en förskola, från idé till ett projekt med olika små delar som föll på plats. Föräldrarna tittade på olika lokaler och till slut hittades den fantastiska scoutstugan som var helt perfekt för vår blivande förstfödde friskus.

Vi blivande föräldrar bildade kooperativet Friskus, och vi värvade fler blivande föräldrar. Det blev snart en skara lyckliga föräldrar som skulle förvalta en nyfödd förskola. En förälder som kunde om ekonomi, en förälder som styrde och ställde, en skrivkunnig förälder och några till utsågs till en friskusstyrelse. Föräldrarollerna blev allt mer allvarliga då tillstånd beviljades, kontrakt skrevs, kontakter med politiker i BUN, tjänstemän i barn och utbildningsförvaltningen. Spända föräldrar väntade på viktiga beslut från vår eminenta kommun, hade vi de kvalifikationer som behövdes? Får vi ekonomin att gå ihop? Frågorna var många och skolchefen Björn Eriksson kunde snart bekräfta att… ja ni kommer att klar detta bra, ni är duktiga och har flera runt er som kan hjälpa till.

Vid 2005 början, när snötäcket fortfarande låg tungt på granarna vid scoutstugan så började vi att bli lite tjocka, det syntes att vi skulle bli föräldrar till en friskusförskola! Renovering av scoutstugan drog igång vid vårens slut med restaurering av köket, nya väggar i hallen, målafärg på väggarna, staket runt gården och krokar att hänga kläder på. Vi fick mycket hjälp av Leif, Ann, Thomas och Eva som var stugvärdar i scoutstugan och många fler.

Alla föräldrarna arbetade och slet för att bli klara till den planerade födelsen av förskolan friskus som var den 1:a november 2005. Förlossningen var lite utdragen det fanns en del ångest inför födelseögonblicket. Äntligen var dagen inne och stolta föräldrar kunde uppvisa en nästan perfekt förskola som hade allt och lite till. Vi hade fått tag i en kokerska som kunde laga jättegod husmanskost och en nyutbildad förskolelärare som kunde ta hand om alla barna och deras föräldrar.

Allt stod klart den 1:a november, friskus öppnade och fem små fina förskolebarn kunde starta sin förskoletid i de mysiga lokalerna. Vi hade inte mycket saker till en början att leka med. En del lånades ut av föräldrarna och vi började med allt i en liten skala.

Friskus växte snabbt de första månaderna, det var nästan förunderligt att det fungerade. Nya förskolebarn skrevs in och nya lärare började och snart var det en full grupp. Det var mycket hårt arbete för att få schemat att fungera, barnen kom tidigt på morgonen och skulle vara kvar till sena eftermiddagen. Ibland fick föräldrar som hämtade sina barn tidigt stanna kvar och arbeta på förskolan tills det var dags att stänga. Men det var inga ledsna föräldrar, alla ställde upp och fick denna fantastiska friskus förskola att fungera. Gemenskapen växte sig stark mellan föräldrar, barn och personal, det kändes som vi blev en förskole-familj med starka band.

Det är så roligt att uppleva att idag har friskusbarnet blivit ett stort barn och firar sitt tionde år. Jag och de alla föräldrar här är så tacksamma till förskolan som våra barn har fått gå i, de lyckliga åren här och den fina pedagogiska miljön.

Vi vill önska er allt gott i framtiden. Hjärtliga gratulationer på 10 års dagen.

Maria Ottosson